3 Ιερά Μονοπάτια. Μεσαιωνικά μνημεία της Εύβοιας

Ιερά Μονοπάτια. Μεσαιωνικά μνημεία της Εύβοιας IIΙ.
http://sacredfootpaths.wordpress.com/
A view to the Byzantine art through the Orthodox monasticism. Hymns and art make us understand the greatness of Byzantine culture.
Μετά από ένα χρόνο τα Ιερά Μονοπάτια επισκέπτονται και πάλι την Εύβοια, για να συναντήσουν και τα τελευταία σημαντικά μεσαιωνικά της μνημεία. Μετά τους Δήμους Κύμης και Κονίστρων, σειρά έχει ο Δήμος Αυλωναρίου.
Αρχικά επισκεπτόμαστε τον Ναό της Αγίας Θέκλας, ο οποίος κοσμείται με μοναδικά βυζαντινά έργα στις τοιχογραφίες του. Στην συνέχεια συναντάμε στην περιοχή τον περίφημο Ενετικό Πύργο και τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αυλωνάρι, ο οποίος έχει χτιστεί στη θέση που βρισκότανε ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα, και αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για την περιοχή.
Τελευταίοι μας σταθμοί το μοναστήρι Μάντζαρη, του οποίου η εκκλησία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης το 1821. Η Μονή Καρυών αλλά και η Μονή Μεταμόρφωσης στο Πυργί.
Προορισμοί που αποτελούν τον αισθητικό καμβά του ντοκιμαντέρ μας, για αυτήν την κρυμμένη γωνιά του Αιγιακού πολιτισμού.
Ένα ταξίδι στον Ορθόδοξο Μοναχισμό, μία περιπλάνηση σε κάθε μορφή της Βυζαντινής τέχνης, την παλαιολόγειο ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά ψηφιδωτά. Τα «Ιερά Μονοπάτια», υπό τους ήχους της Βυζαντινής μουσικής, τα διακονήματα των μοναχών, τα ησυχαστήρια, τα ασκηταριά, τα σήμαντρα, τα τάλαντα, συνθέτουν τον καμβά της αναζήτησης του Χριστού στους προαιώνιους δρόμους. Αψευδείς μάρτυρες σ’αυτή την αναζήτηση τα στοιχεία της παράδοσης, που διασώζονται στη σύγχρονη νεοελληνική πολιτισμική κληρονομιά.
Σκηνοθεσία Γιάννης Λάμπρου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s